Είστε εδώ

ΣΥΧΝΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΜΕ ΨΩΡΙΑΣΗ IFPA

Τι είναι o COVID-19;

O COVID-19 είναι μια ασθένεια που μπορεί να επηρεάσει τους πνεύμονες και τους αεραγωγούς. Προκαλείται από έναν νέο τύπο κορονοϊού γνωστό ως SARS-COV-2. Στο COVID-19, το «CO» σημαίνει «κορώνα», «VI» για «ιό» και «D» για ασθένεια.

Πώς μεταδίδεται;

Οι άνθρωποι μπορεί να κολλήσουν τον COVID-19 από άλλα άτομα που έχουν τον ιό (μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο) μέσω μικρών σταγονιδίων από τη μύτη ή το στόμα, τα οποία διασπείρονται όταν ένα άτομο με COVID-19 βήχει ή εκπνέει. Αυτά τα σταγονίδια προσγειώνονται σε αντικείμενα και σε  επιφάνειες γύρω από το άτομο. Άλλοι στη συνέχεια κολλούν το COVID-19 αγγίζοντας αυτά τα αντικείμενα ή τις επιφάνειες και μετά αγγίζοντας τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα τους. Οι άνθρωποι μπορούν, επίσης, να κολλήσουν COVID-19 εάν αναπνεύσουν σταγονίδια από ένα άτομο με COVID-19 που βήχει ή εκπνέει σταγονίδια. Αυτό συμβαίνει συνήθως σε απόσταση 1 μέτρου ή μικρότερη.

Διατρέχω υψηλότερο κίνδυνο να διαγνωστώ με COVID-19 εάν έχω ψωρίαση;

Προς το παρόν δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι τα άτομα με ψωρίαση ή ψωριασική αρθρίτιδα έχουν περισσότερες ή λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν τον COVID-19. Θα πρέπει να ακολουθείτε τις ίδιες προφυλάξεις που προτείνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και οι τοπικές υγειονομικές αρχές σας για να προστατέψετε τον εαυτό σας και τους άλλους.

Η λήψη ανοσοκατασταλτικού φαρμάκου για την ψωρίαση ή/και την ψωριασική αρθρίτιδα με καθιστά πιο ευάλωτο;

Οι γιατροί και οι αρμόδιοι φροντίδας για την ψωρίαση γνωρίζουν τις ανησυχίες σχετικά με το COVID-19 και τη θεραπεία. Οι τρέχουσες διαθέσιμες συμβουλές επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή για τους ανθρώπους που λαμβάνουν βιολογικούς παράγοντες για την ψωριασική νόσο και που έχει επιβεβαιωθεί ότι νοσούν από τον COVID-19. Ο ατομικός κίνδυνος μπορεί να διαφέρει και πρέπει να αξιολογείται από τον γιατρό σας. Πρέπει να ληφθούν υπόψη τα συστηματικά φάρμακα που παίρνετε, εάν παίρνετε περισσότερα από ένα από αυτά τα φάρμακα και εάν ζείτε με κάποια συννοσηρότητα ή άλλα ιατρικά ζητήματα. Εάν έχετε απορίες σχετικά με τη θεραπεία σας, επικοινωνήστε με τον γιατρό σας. Όποτε είναι δυνατόν, χρησιμοποιήστε το τηλέφωνο ή άλλο εργαλείο τηλε-υγείας για πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας από απόσταση ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης. Προς το παρόν, δεν σας προτείνουμε να κάνετε αλλαγές στη θεραπεία σας ως προληπτικό μέτρο ή χωρίς να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας. Εάν εμφανίσετε συμπτώματα του COVID-19 (όπως πυρετός, επίμονος βήχας, απώλεια μυρωδιάς και γεύσης ή άλλα κοινά συμπτώματα), συμβουλευτείτε τον ιατρό σας για να συζητήσετε εάν πρέπει να συνεχίσετε τη συστηματική σας θεραπεία.

Ποιες είναι οι τελευταίες συμβουλές σχετικά με τη χρήση μάσκας;

Ο Π.Ο.Υ. παρέχει εξαιρετικές συμβουλές για τις μάσκες. Οι μάσκες πρέπει να χρησιμοποιούνται ως ένα κομμάτι μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τον περιορισμό της εξάπλωσης του COVID-19. Ωστόσο, η χρήση μάσκας θα πρέπει να συνδυάζεται και με άλλα προληπτικά μέτρα, όπως η φυσική απόσταση, το συχνό πλύσιμο των χεριών και η αποφυγή της επαφής του προσώπου και της μάσκας. Υπάρχουν δύο τύποι μασκών. Οι ιατρικές και οι μη ιατρικές μάσκες.

Οι ιατρικές μάσκες χρησιμοποιούνται από:

 • Εργαζόμενους στο χώρο υγείας
 • Άτομα με συμπτώματα COVID-19
 • Άτομα που φροντίζουν αυτούς που έχουν επιβεβαιωθεί ότι έχουν COVID-19 ή άτομα που κινδυνεύουν

Οι μη ιατρικές υφασμάτινες μάσκες χρησιμοποιούνται από πολλούς ανθρώπους σε δημόσιους χώρους. Ο Π.Ο.Υ. ενθαρρύνει το ευρύ κοινό να χρησιμοποιεί τις μη ιατρικές υφασμάτινες  μάσκες, όπου δεν μπορεί να επιτευχθεί η φυσική απόσταση.

Πότε πρέπει να εξεταστώ για τον COVID-19;

Η κατάσταση είναι διαφορετική για κάθε περίπτωση. Οι τρέχουσες συμβουλές για την εξέταση εξαρτώνται από το στάδιο της επιδημίας στη χώρα ή στην περιοχή όπου ζείτε. Οι ενημερώσεις για το τεστ θα προσαρμοστούν αναλόγως την κατάσταση σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Θα ενημερώνεστε από τις εθνικές / τοπικές υγειονομικές αρχές για τις εξελίξεις.

Τι γίνεται με το πλύσιμο στο χέρι; Πώς πλένω σωστά τα χέρια μου;

Συνιστάται να πλένετε πολύ καλά τα χέρια χρησιμοποιώντας σαπούνι και νερό. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά η συνιστάται. Το τακτικό πλύσιμο των χεριών είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να προστατεύσετε τον εαυτό σας και την οικογένειά σας από το να αρρωστήσετε.

Γιατί είναι σημαντικό να συζητήσει κανείς τις ανησυχίες του σχετικά με τη θεραπεία και την υγειονομική περίθαλψη με τον δερματολόγο;

 • Με τον θεράποντα ιατρό σας πρέπει να μοιράζεστε τις ανησυχίες σας
 • Ο δερματολόγος σας γνωρίζει τις τρέχουσες εξελίξεις και τις επιδράσεις του COVID-19 στη θεραπεία των ατόμων που ζουν με ψωρίαση ή/και ψωριασική αρθρίτιδα
 • Όταν επικοινωνείτε με τον ιατρό σας, είναι καλύτερο να χρησιμοποιείτε το τηλέφωνο ή άλλον τρόπο επικοινωνίας εξ αποστάσεως, όποτε είναι δυνατόν, για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης. Ζητήστε επίσης συμβουλές από τον ιατρό σας, όταν κλείσετε το ραντεβού σας.

Είναι απαραίτητο να επικοινωνήσω με τον ιατρό μου κάθε φορά που ανησυχώ;

Επικοινωνήστε με τον ιατρό σας για τυχόν επείγουσες ερωτήσεις. Τα συστήματα υγείας, ωστόσο, αντιμετωπίζουν υψηλό φόρτο αυτήν τη στιγμή, και καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, μην ξεχνάτε ότι ο δερματολόγος σας μπορεί να βλέπει άλλα μέλη της ψωριασικής κοινότητας που χρειάζονται άμεση φροντίδα. Επικοινωνήστε με τον ιατρό σας, μόνο όταν είναι απαραίτητο, για συγκεκριμένες ερωτήσεις. Ένας τρόπος για να υποστηρίξετε την ιατρική κοινότητα είναι να εφαρμόζετε τα απλά μέτρα πρόληψης για να κρατήσετε τον εαυτό σας ασφαλή.

Τι μπορώ να κάνω για να προστατεύσω τον εαυτό μου;

Μείνετε ενήμεροι για τις τελευταίες εξελίξεις. Κάνε τα 5 βασική βήματα που προτείνει ο Π.Ο.Υ.:

 1. Χέρια: Πλένετέ τα συχνά με σαπούνι.
 2. Αγκώνας: Βήχας ή φτέρνισμα στον αγκώνα, εάν πρέπει.
 3. Πρόσωπο: Μην αγγίζετε το πρόσωπο, το στόμα ή τα μάτια σας.
 4. Χώρος: Εξασκηθείτε στην «κοινωνική απόσταση» διατηρώντας μια απόσταση ασφαλείας μεγαλύτερη από ένα μέτρο.
 5. Σπίτι: Είστε άρρωστος; Κάποιο από τα μέλη της οικογένειάς σας είναι άρρωστο; Εάν μπορείτε, παραμείνετε στο σπίτι και καλέστε τον γιατρό σας. Εάν πιστεύετε ότι έχετε εκτεθεί στον COVID-19, επικοινωνήστε τηλεφωνικά με τον ιατρό σας καθώς και με τον δερματολόγο σας.

Οι συννοσηρότητες που σχετίζονται με την ψωρίαση επιδεινώνουν τα συμπτώματα του COVID-19;

Τα τρέχοντα δεδομένα από το Διεθνές Συμβούλιο Ψωρίασης, την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Δερματολογίας, Αφροδισιολογίας και Φλεγμονής του Δέρματος και το Διεθνές Δίκτυο Ψωρίασης αναγνωρίζουν ότι τα άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω καθώς και τα άτομα που ζουν με κάποιες συννοσηρότητες της ψωρίασης, όπως ο διαβήτης, η υπέρταση, οι καρδιαγγειακές παθήσεις, η χρόνια πνευμονική νόσος, το άσθμα, η ηπατίτιδα Β, οι χρόνιες νεφρικές παθήσεις, ο καρκίνος και η παχυσαρκία, έχουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών εάν μολυνθούν από το SARS-CoV-2.

 

 Το «Επιδέρμια» διεκδικεί τα δικαιώματα των ασθενών

Άμεσες πληροφορίες για τον σύλλογο και τις δράσεις του μπορείτε να βρείτε και στην σελίδα Epidermia στο Facebook.

Μετάβαση

Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα.

© 2021

Επικοινωνήστε μαζί μας