Είστε εδώ

ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΨΩΡΙΑΣΗΣ (IPC) ΓΙΑ ΤΑ ΕΜΒΟΛΙΑ SARS-CoV-2 ΚΑΙ ΤΗΝ ΨΩΡΙΑΣΗ ΣΤΙΣ 2/12/2020

Η πανδημία SARS-CΟV-2 εξακολουθεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην παροχή της κατάλληλης φροντίδας σε άτομα με ψωρίαση. Σε πολλές χώρες υπάρχει αυτήν την εποχή μεγάλος ενθουσιασμός για την πιθανή έναρξη προγραμμάτων εμβολιασμού σε άτομα που κινδυνεύουν και στον γενικό πληθυσμό. Ενώ αυτά τα νέα είναι ευπρόσδεκτα, πρέπει να ληφθεί υπόψη ο αντίκτυπος της θεραπείας με ψωρίαση, ιδιαίτερα της συστηματικής θεραπείας, στην αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των εμβολίων.

Το Διεθνές Συμβούλιο Ψωρίασης (IPC) συμβουλεύει τους γιατρούς και άλλους επαγγελματίες υγείας να λάβουν υπόψη τα ακόλουθα:

1. Οι κύριες εκτιμήσεις για τα εμβόλια SARS-CoV-2 είναι οι ίδιες με κάθε εμβόλιο: Να αποφεύγετε τα εμβόλια από ζώντες εξασθενημένους ιούς εάν λαμβάνετε ένα ανοσοκατασταλτικό/ανοσορυθμιστικό φάρμακο και να γνωρίζετε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού μπορεί να μετριαστεί σε άτομα που λαμβάνουν φάρμακα που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό τους σύστημα.

2. Επί του παρόντος, τα τρία εμβόλια που είναι πλησιέστερα στη χρήση στον γενικό πληθυσμό βασίζονται είτε σε RNA (Pfizer / BioNTech, Moderna) είτε βασίζονται σε αντιγραφή ανεπαρκούς ιού (Oxford / AstraZeneca). Επομένως, δεν είναι εξασθενημένα εμβόλια.

3. Προβλέπουμε ότι οι περισσότεροι ασθενείς με ψωρίαση που δεν έχουν αντενδείξεις ή γνωστή αλλεργία σε ένα συστατικό εμβολίου θα πρέπει να έχουν σύσταση προκειμένου να λάβουν ένα από αυτά τα εμβόλια SARS-CoV-2 το συντομότερο δυνατό με βάση την τοπική διαθεσιμότητα και καθοδήγηση από τοπικούς φορείς δημόσιας υγείας.

4. Μέχρι στιγμής δοκιμές δεν έχουν συμπεριλάβει άτομα που λαμβάνουν φάρμακα που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και, συνεπώς, θα πρέπει να προσδιοριστούν τα αποτελέσματα των εμβολίων σε αυτόν τον συγκεκριμένο πληθυσμό.

5. Πολλά άτομα με ψωρίαση έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους σχετικά με τις πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων στη δερματική τους νόσο. Ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα εμβόλια επηρεάζουν την έναρξη ή τη σοβαρότητα της ψωρίασης. Θα πρέπει να συλλέγονται δεδομένα μητρώου για να υπάρξει ενημέρωση, εάν τα εμβόλια SARS-Cov-2 επηρεάζουν θετικά ή αρνητικά τα αποτελέσματα της ψωρίασης.

6. Είναι σημαντικό όλα τα άτομα με ψωρίαση να έχουν πρόσβαση σε επαρκή φροντίδα. Αυτό περιλαμβάνει την πρόσβαση στα εμβόλια SARS-CoV-2.

Πηγή: https://www.psoriasiscouncil.org/blog/IPC-Statement-on-SARS-CoV-2-Vaccines-and-Psoriasis.htm

 

 Το «Επιδέρμια» διεκδικεί τα δικαιώματα των ασθενών

Άμεσες πληροφορίες για τον σύλλογο και τις δράσεις του μπορείτε να βρείτε και στην σελίδα Epidermia στο Facebook.

Μετάβαση

Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα.

© 2021

Επικοινωνήστε μαζί μας