Από την Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021 έχει ανοίξει η πλατφόρμα https://emvolio.gov.gr/ όπου οι ασθενείς με νοσήματα υψηλού κινδύνου μπορούν να δηλώσουν την πρόθεσή τους να εμβολιαστούν, κλείνοντας ραντεβού με την χρήση του ΑΜΚΑ και του ΑΦΜ τους. Εναλλακτικά, αυτό μπορεί να γίνει με τη συνδρομή του φαρμακοποιού. Στην περίπτωση της άυλης συνταγογράφησης, θα λάβετε μήνυμα στο κινητό σας τηλέφωνο ή στο email σας όπου θα σας ενημερώνουν για την ημερομηνία των εμβολίων και το μέρος που θα γίνουν.
Η προτεραιοποίηση των ασθενών που πάσχουν από νοσήματα υψηλού κινδύνου (ομάδα Α) προκύπτει από τον πίνακα I που αναρτήθηκε στο https://emvolio.gov.gr/, ενώ η λίστα των φαρμακευτικών ουσιών που καθιστούν απαραίτητο τον εμβολιασμό όσων τις λαμβάνουν προκύπτει από τον πίνακα ΙΙ. Έτσι κάθε ασθενής έχει τη δυνατότητα να δει αν και σε ποια ομάδα ανήκει.
Πίνακας Ι
Πίνακας ΙΙ
Αναφορικά με τις απορίες που έχουν προκύψει σχετικά με τη διακοπή ή τη συνέχιση της θεραπείας πριν και μετά την χορήγηση του εμβολίου κατά του covid-19, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ρευματολογίας δίνει τις απαραίτητες οδηγίες στον παρακάτω πίνακα, ο οποίος μεταφράστηκε και δημοσιεύτηκε από τον Kαθηγητή Παθολογιας-Ανοσολογιας Ιατρικής Σχολής Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Παναγιώτη Βλαχογιαννόπουλο.
Σε κάθε περίπτωση, εφόσον το κρίνετε απαραίτητο, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον προσωπικό σας γιατρό αφού κλείσετε το ραντεβού για τον εμβολιασμό.
Ωστόσο, διαπιστώθηκε ότι τρεις νέοι βιολογικοί παράγοντες που κυκλοφόρησαν προσφάτως και έχουν ένδειξη για τη θεραπεία της ψωρίασης, δεν συμπεριλαμβάνονται στον Πίνακα 2 που έχει αναρτηθεί στο emvolio.gov.gr και αφορά την προτεραιοποίηση των ασθενών που πάσχουν από νοσήματα υψηλού κινδύνου. Γι’ αυτόν τον λόγο, το Επιδέρμια έστειλε ήδη επιστολή προς το Υπουργείο Υγείας και την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, στην οποία ζητά να συμπεριληφθούν και αυτές οι δραστικές ουσίες στη λίστα του υπουργείου και να μην αποκλειστούν από τον εμβολιασμό ασθενείς με χρόνια και σοβαρά νοσήματα.